Hoe lang moet tofu bakken? Tofu is na 10 minuten bakken klaar.
Tofu wordt niet in iedere Nederlandse huishouden gegeten, maar het kan een smakelijk alternatief voor vlees zijn.
En daarvoor hoef je natuurlijk niet vegetarisch te zijn, want de meeste mensen die graag vlees eten zijn het er wel over eens dat wat minder vlees helemaal niet zo schadelijk zal zijn.
Sterker nog, veel mensen die het vlees niet compleet willen afzweren, denken er wel over na om wat minder vlees te eten.
Maar, je moet natuurlijk wel bepaalde voedingsstoffen blijven eten, tofu is dan ook een goed alternatief, en kan erg lekker zijn.
We laten hier zien hoe je dit goed kunt bakken.
Aanvoer en aankoop
Tofu kun je allang en breed niet alleen maar kopen in een toko of gespecialiseerde winkel, maar gewoon in de supermarkt. Daarbij moeten we dan wel vertellen dat helaas niet iedere supermarkt dit product in het assortiment heeft zitten.
Dus het kan soms even wat zoeken zijn.
Je koopt het in een afgesloten plastic zakje, waarin 1 plak tofu zit, of in een bakje waarin meerdere plakken zitten.
De tofu is daarbij altijd in vocht verpakt, want zonder dit vocht kan de tofu uitdrogen, en dan kun je het haast niet meer eten.
Hoe Tofu bewaren
Tofu bewaren doe je het beste in de koelkast, want buiten de koelkast kan de tofu sneller bederven dan je misschien zou denken.
Het beste in een afgesloten verpakking, zodat de tofu vers blijft.
Heb je deze verpakking niet meer, of is het vocht uit de verpakking gegaan, bewaar het dan in een afgesloten plastic bakje waarin je koud water doet. Daar doe je de tofu in, en je sluit het bakje met de deksel af.
De tofu kan op deze manier nog 2 dagen in de koelkast bewaard worden.
Belangrijk is wel dat iedere dag het water ververst moet worden, anders kan het water troebel worden. Dat is overigens een teken van bacteriegroei, en dan wil je de tofu niet meer eten.
Bedorven tofu kun je gemakkelijk herkennen, het wordt gelig en harder, bovendien gaat het wat zurig ruiken.
Tofu kan ook ingevroren worden, en kan dan ongeveer 5 maanden bewaard worden.
Heb je gebakken tofu over kun je deze in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid per persoon bedraagt 60 tot 100 gram tofu. Als je het door een salade doet, kun je wat minder gebruiken.
Hoe lang moet tofu bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 1 Blok Tofu
- 4 Eetlepels Ketjap manis
- 4 Eetlepels Sojasaus
- 2 Eetlepels vissaus
- Bloem
- Zonnebloemolie of olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Snij het blok tofu in blokjes of reepjes.
- Laat de tofu uitlekken en dep eventueel droog met keukenpapier of een schone theedoek.
- In een schaal de ketjap, de vissaus, en de sojasaus mengen, en hierin de blokjes of reepjes tofu doen. Afdekken en een nacht laten staan in de koelkast. Heb je haast heeft de marinade minimaal 2 uur nodig, maar lekkerder is langer.
- Af en toe de tofu omscheppen.
- Uit de marinade halen en uit laten lekker. Dep eventueel met wat keukenpapier droog.
- De tofu in een andere schaal leggen met een eetlepel bloem. Goed omscheppen, en nogmaals een eetlepel bloem toevoegen. Wederom goed omscheppen.
- Strooi er nu peper en zout naar smaak over.
- Op een matig vuur rondom bruin bakken totdat de tofu een krokant korstje heeft gekregen. Wel regelmatig omscheppen.
In 100 gram tofu zit circa 12 gram eiwit, 5 gram vezels, 6,5 gram vet, 1,5 gram koolhydraten.