Hoe lang moeten uien bakken? Ui is na 2 tot 4 minuten bakken klaar, maar moet daarna nog 20-45 minuten karameliseren.
Het bakken van uien lijkt zo vanzelfsprekend, want iedereen kan dat immers?
Dat laatste is natuurlijk waar, want iedereen kan uien bakken. Maar niet iedereen weet hoed de uien het beste gebakken kunnen worden, zodat de uien lekker zoet zijn, en perfect passen bij vlees of groente.
Vaak is het enige dat mist, is het geduld. Want het bakken is niet iets wat je ventjes doet. Het beste resultaat krijg je als de uien rustig laat karameliseren.
Uien zijn namelijk van nature een beetje zoetig, en deze in de uien aanwezige suikers kunnen helpen om het eten van gebakken uien tot een feest te maken. En dat is overigens niet alleen van toepassing op het bakken van witte uien, maar ook op het bakken van rode uien.
Aanvoer en aankoop
Tegenwoordig kun je uien het hele jaar door kopen, in alle supermarkten en bij alle groenteboeren.
Soms zelfs worden speciale soorten aangeboden, en dat kan soms best wel lekker zijn om mee te variëren.
Het enige waarop je bij de aankoop hoeft te letten, zijn twee belangrijke factoren.
De uien mogen nog niet uitlopen. Zo noemen we het als er uit de ui een groene stengel is gekomen, of dreigt te komen. Dit is het blad van de ui, die net als bij een tulp, uit de bol komt.
Daardoor wordt de ui wat zachter en slapper. Dat soort uien willen we eigenlijk niet, want we willen stevige uien.
Ook uien met beschadigingen of rotte plekken willen we niet, en die komen vaak voor nadat de uien vochtig zijn geworden. Dus we willen alleen droge uien.
Hoe uien bewaren en schoonmaken
Uien moeten droog en donker bewaard worden. Dat voorkomt dat ze gaan uitlopen, en dat er vieze en rotte plekken ontstaan.
Het schoonmaken is simpel, hoewel het wel wat tijd kost.
Een ui is eigenlijk een series schillen. De buitenste zijn vaak bruin, of rood bij rode uien, de de binnenste zijn wit. Althans bij witte uien.
Allereerst snijden we aan de onderkant de wortels eraf, en daarna aan de bovenkant daar waar de steel zit of zat.
Dan halen we de bruine schil van de ui, zodat er alleen nog witte schillen overblijven.
Vervolgens wordt de ui gesneden. Dat kan in ringen, in halve ringen, in grote stukjes, of in kleine stukjes. Dit laatste noemen we wel snipperen.
Hoeveelheid per persoon
Bij uien valt niet direct te zeggen hoeveel gram je nodig hebt per persoon, omdat het sterk afhankelijk is van het gerecht waarin de uien gebruikt worden.
Wat kun je met uien maken?
Met uien kunnen enorm veel gerechten gemaakt worden.
Voorbeelden zijn bijvoorbeeld
- Hutspot
- Uiensoep
- Uien kunnen gebruikt worden in stoofschotels, maar ook in ovenschotels.
- Uien kunnen in een salade verwerkt worden, en kunnen rauw gegeten worden.
Hoe lang moeten uien bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 3 Uien
- Olijfolie
- Zeezout
Instructies
- Maak de uien schoon, en snipper de uien.
- De olijfolie in een koekenpan verhitten op een middelhoog vuur.
- Voeg de gesnipperde uien en het zeezout aan de olie toe.
- Laat de stukjes ui een minuut of 2 tot 4 bakken, terwijl je regelmatig met een houten lepel door de uien roert. We noemen dit wel fruiten.
- Na 2 tot 4 minuten beginnen de uien glazig te worden. Het lijkt alsof je bijna door de stukjes ui kunt kijken.
- De uien beginnen nu iet wat bruin te worden, doordat ze beginnen te karameliseren.
- Nu komt het langzame werk. Zet het vuur lager en laat de uien nu nog 20 tot 45 minuten karameliseren. De Baktijd is afhankelijk van de kleur die je wilt bereiken, van enigszins bruin tot donker bruin.
- Wel regelmatig blijven roeren.
In 100 gram uien zit circa 0,3 gram eiwit, 0,6 gram vezels, 0,8 gram vet, 1,4 gram koolhydraten.