Hoelang moet venkel koken? Venkel is na 3-5 minuten koken klaar.
Venkel komt oorspronkelijk uit Azië en is via de handel naar Europa gekomen. Pas sinds 1979 wordt venkel ook in Nederland geteeld.
Het gewas behoort officieel tot de schermbloemenfamilie en staat bekend om zijn anijsachtige smaak.
Venkel wordt gezien als groente én als kruid. De takken en bladeren vallen meestal onder het kruidensoort en de knol wordt gebruikt als groente.
Venkel heeft verschillende geneeskrachtige werkingen. Vooral de zaden en wortels worden hiervoor gebruikt. Door de zaden te persen ontstaat er venkelolie, maar je kunt ook thee trekken van de zaden. Van de groente zeggen ze dat het de borstvoeding stimuleert, dat het kalmerend werkt, en hoofdpijn verlicht.
Venkel staat vooral bekend om zijn verzachtende werking bij buikkrampen en darmproblemen bij zowel volwassenen als baby’s.
Aanvoer en aankoop
Venkel is weliswaar gedurende nagenoeg het hele jaar door vers verkrijgbaar bij de supermarkten en de groenteboer, dat is niet het geval bij Nederlandse venkel.
Van Nederlandse bodem kun je de groente van maart tot en met oktober krijgen, waarbij valt aan te tekenen dat in het voorjaar de aanvoer beduidend minder is.
De venkel van Nederlandse bodem is van hoge kwaliteit, en uit het buitenland is de groente ook niet slecht.
Bij het kopen moet je vooral op de stevigheid van de knol letten. Voelt deze wat slap aan, of kun je er makkelijk met je vinger in drukken, is de groente al wat ouder. In dat geval zit er minder vocht in, en is ook de smaak wat minder geworden.
Zitten er nog stengels en bladeren aan, wat altijd een goed teken is, zal de knol wat steviger zijn. Dan kun je overigens de bladeren ook gebruiken, maar de stengels kunnen wat taai zijn.
Hoe venkel bewaren
Venkel kun je ongeveer 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren, althans als de groente nog niet aangesneden is, en afhankelijk van de versheid.
Is een stuk van de groente gesneden, denk dan de snijkant af met vershoudfolie. In dat geval kun je de groente nog 3 tot 5 dagen bewaren.
Het invriezen van rauwe venkel wordt afgeraden. Wel kan de groente worden ingevroren nadat de groente 2 tot 3 minuten geblancheerd is.
Venkel bereiden
Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is de smaak het sterkst.
Rauwe venkel geldt bovendien als een echte eetlust opwekker. Verder kan men het jonge loof, de takjes en de stengels gebruiken bij vis, kip en varkensvlees.
De blaadjes zijn heerlijk in salades, bouillon, soepen en allerhande sausen. Ook aan erwten, bonen en champignons geven ze een aangenaam smaakaccent.
De vruchtenschermen worden gebruikt bij het inmaken van bijvoorbeeld komkommer en augurken. Het onderste steelgedeelte van de knolvenkel eet je zowel rauw in schijven met olie, citroensap en zout als gekookt met witte saus.
Hoe lang moet venkel koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Kilo Venkel
- Water
Instructies
- Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
- Venkel is een makkelijk groente om te koken. 3 tot 5 minuten koken is genoeg. Het kookwater kun je als basis gebruiken voor een zelf gemaakte kruidenthee.
De groene uitlopers kun je samen met munt en honing in een yoghurt doen om deze extra smaak te geven. Venkel kun je ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:
- Koken met water en wat zout.
- Roosteren in de oven; makkelijk én lekker.
- Stoven met stukjes tomaat en ui.
- Smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje.
- Venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas.
- Als salade met appel, paprika en tomaat.