Waarop op letten?
Zoals bij alle levensmiddelen, controleer je even de houdbaarheidsdatum. Kijk ook, als er meerdere varianten liggen, welke je het meest aanspreekt: met wijn, kerrie of kruiden. Koop bij twijfel gewoon twee soorten! Als je het vers uit vat kunt kopen hoef je natuurlijk niet naar de datum te kijken, want in het vat bederft deze groente nauwelijks.Hoe bewaren
Je koopt zuurkool meestal voorverpakt in een zak van 500 gram. De houdbaarheidsdatum staat erop en ook de bewaartips: koel en liefst donker. Verse zuurkool, dus vers uit het vat, zit het meestal in een plastic zakje. In de koelkast kunt je dit nog een dag of drie bewaren. Koop je een heel vat, dus zuurkool met vocht en vaak restanten van het zout, is dit lang houdbaar als er geen zuurstof bij komt. IS het vat open dan maximaal een week of twee.Wat kun je met zuurkool
- Gekookt met gekookte aardappelen
- Als stamppot met gepureerde aardappelen (kruimige!)
- In salade met banaan en rozijnen
- In salade met peer en mandarijn
- In stamppot met stukjes (als het kan verse) ananas
- Roerbakken met tomatenpuree en paprikapoeder
- Roerbakken met goulashkruiden
- Koud of opgewarmd op bruin brood met boerenkaas of salami
- Bij een hotdog
Hoe maak ik zuurkool schoon?
Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter.Hoe lang moet zuurkool koken?
Je kunt de zuurkool ook zelf maken, maar dat duurt een week of zes.
Porties 4 Personen
calorieën 19kcal
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Kilo Zuurkool uit vat of zakje
- Water