Hoe lang moeten zwarte bonen koken? Zwarte bonen moeten 75-120 minuten koken.
Zwarte bonen is een bonensoort die niet bij iedereen bekend is, maar die gezond zijn, en perfect passen in onder andere Mexicaanse en Spaanse gerechten.
Deze bonensoort wordt ook vaak in de Braziliaanse keuken gebruikt, waar ze een ingrediënten zijn van het belangrijkste vegetarische gerecht in het land, Feijoada.
Door de steeds internationale keukens, zijn zwarte bonen ook met een opkomst bezig in Nederland. D bonen kun je in gedroogde toestand bij de betere supermarkt of toko kopen.
Heel soms kun je zelfs zwarte bonen in blik kopen, maar de echte liefhebbers heeft de bonen het liefste gedroogd.
Aanvoer en aankoop
Zwarte bonen kun je in Nederland niet vers kopen. Gedroogde bonen en bonen in blik zijn het gehele jaar door te koop.
Hoe Zwarte bonen bewaren en schoonmaken
Gedroogde zwarte bonen moeten altijd droog en donker bewaard worden. In een keukenkast bijvoorbeeld, en dan in de nog gesloten verpakking, of in een bewaardoos of pot die luchtdicht afgesloten kan worden.
Gedroogde bonen kun je doorgaans een jaar bewaren, als natuurlijk de datum op de verpakking nog niet is verstreken.
Blikbonen kun je ook lang bewaren, en ook hier moet je letten op de datum op de verpakking.
Hoeveelheid per persoon
Je hebt 100 tot 125 gram gedroogde zwarte bonen per persoon nodig. Bij bonen in blik heb je per 3 tot 4 personen een groot blik nodig, of twee tot drie kleine blikken.
Wat kun je met Zwarte bonen maken?
Zwarte bonen zijn eigenlijk geschikt voor veel recepten waarin andere soorten bonen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan chili con carne.
Natuurlijk zijn er ook veel Zuid-Amerikaanse gerechten waarin expliciet zwarte bonen moeten.
Hoe lang moeten zwarte bonen koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 500 Gram Gedroogde zwarte bonen
Instructies
- Doe de bonen in een pan of schaal, en doe er twee maal zo veel water bij. In dit geval dus een liter.
- Laat de bonen nu 8 tot 12 uur weken.
- De bonen daarna goed wassen, en in een pan doen.
- Vul water in de pan, zoveel zodat het water twee vingers boven de bonen uitkomt.
- Geen zout toevoegen, en de bonen aan de kook brengen.
- Zachtjes laten koken gedurende 75 minuten tot anderhalf uur.
- Daarna afgieten, en opdienen of verwerken in een gerecht.
In 100 gram zwarte bonen zit circa 0,5 gram eiwit, 8,5 gram vezels, 0 gram vet, 24 gram koolhydraten.